Folksam Cup Kvaltävling

Idag har vi varit i Märsta, Rikard och Lova har deltagit i kvalet till Folksam Cup och samtidigt passat på att kolla av formen inför SM nästa helg, man kan väl säga att de lyckades väldigt bra med båda delarna. Det började med agilityklass, prio ett var bra kontaktfält, alla satt och tiden räckte till vinst och därmed ledning inför hoppklassen. Även där gjorde hon ett fint felfritt lopp på bästa tid och totalt sätt vann de då förstås, kvalet till Folksam Cup är klart och SM-formen kanonfin! :)



Mika fortsätter att både göra mig stolt och glad och lite bekymrad och ledsen. Vi tränade lite nere på en plan och hon är underbar att jobba med, ambitiös, lyhörd och alldelles perfekt. Det tråkiga var att hon vid flera konfrontationer med hundar "snedtände" och blev sur. Jag sa såklart till henne att det är ett beteede jag inte önskar, men ändå känns det som att hon går "vinnande" ur alla sådana här situationer, hunden hon ger sig på tar ägaren såklart snabbt undan om hon dummar sig och Mika "lyckades". Svårt det där. Lite motstånd mötte hon dock på genom sin storasyster som gav henne ett nyp i örat och blodvite uppstod, ingen större fara dock. Lilla Mikan, hon är ju så gullig och go egentligen, nu framstår hon som ett odrägligt monster :(

Kommentarer
Postat av: Helena, Jill och Wick

Så svårt att förklara genom att skriva men jag ger det ett försök...



Ang. söta Mika så tycker jag att du ska försöka bryta hennes dumheter INNAN0 det sker.

Jag menar, jag såg väldigt tydligt när vi träffades hos Eva att "Nu kommer det smälla", hon visar det väldigt tydligt med hela kroppsspråket och attityden och precis då tycker jag att du ska bryta henne och tala om att du inte tycker om det hon precis kommer till att göra. Lät hänt att man struntar i det när de "annars är så små och gulliga/hon är ju bara valp" men det är ju nu man måste forma sin hund så himla mkt i vardagshyfset, nu det är som lättast innan de skaffat sig en massa olater.

Förstår du hur jag menar? Att du "plockar henne" innan gruffet ett ett faktum. När hon börjar gruffa, bryt beteendet och "tillrättavisa" (hur du vill göra är valfritt men visa att du inte accepterar det hon gör). Ge henne sen en annan uppgift, tex. att sitta/ligga och belöna det när hon gör rätt och sen när hon är i rätt "mode" säger du Varsågod och låter henne få en ny chans att hälsa. Gör hon samma sak igen - då gör du samma sak igen.

Hon vill socialisera med andra hundar och ska självklart få göra det men bara om hon beteer sig schysst och rätt.

Här är det viktigt att DU är MKT konsekvent och inte bara drar undan henne med hjälp av kopplet. Man vill ju kunna ha samma pli på dem kopplade som lösa. Låt inte kopplet bli ett "bekvämlighets-snöre" för att du inte "orkar" ta tag i hennes ohyfs just då.



Jag hoppas du förstår hur jag menar och inte tolkar detta på fel sätt. =)

Jag jobbar ju på hunddagis sen många år tillbaka och har med andra ord varit med om mååånga hundar som inte kan umgås när de börjar på dagis men sen efter nån vecka är de små änglar. :)



Var kosekvent och var tydlig med svart och vitt. Alltså - vissa grejer får man aldrig göra och andra grejer får man alltid göra. Vandra inte i gråzonen. =)



Lycka Till! /Helena =)



P.S. Fasen vilken snygg balkong! =D Sitta där och dricka vin i sommar kommer bli fett nice! ;)

2010-06-13 @ 21:20:33
URL: http://www.nogg.se/helenaholm
Postat av: Sandra

Jag är jätteglad för alla tips och råd jag kan få!



Har funderat lite nu ikväll och hade nästan bestämt mig för att helt enkelt inte låta henne hälsa eller komma nära några hundar alls nu när hon är såhär, men det kanske inte heller är rätt väg att gå? Kanske blir det ännu mer "laddat" då?



Det skumma är ju att hon oftast möter hundar med glatt viftande svans och sedan plötsligt slår om när de hälsat en stund, jag hinner sällan (aldrig?) se signalen innan det sker.

Kanske bara låta henne hälsa snabbt och om det går fint smidigt avleda och belöna, nöja sig där och inte utmana ödet? Successivt om det fungerar låta henne umgås längre och längre?



Ofta tycker jag att hon visar underkastelse och osäkerhet, under den tuffa fasaden finns nog en liten fegis egentligen.



Många säger "Det är bara en fas" "Det växer bort" osv. Jag är snarare rädd för det motsatta, är hon såhär redan nu kanske det bara blir värre?



Som sagt, jätteglad för alla tankar och idéer :)

2010-06-13 @ 21:49:23
URL: http://www.villemo.se
Postat av: Helena, Jill och Wick

Jag tycker (men valet är självklart ditt!) att du ska ta tag i detta "problem" nu även om det kanske bara är en fas som vissa säger.

Även fast det kanske är en fas så är den inte okej?



- Men jag tror som du, att detta kan vara tecken på att hon kan bli (säger inte att hon kommer bli) värre, en s.k. bitch.



Tycker du, som du skrev, kan prova låta henne bara hälsa korta stunder innan hon går upp för mkt i varv och blir "dum". Skulle du inte hinna med att ta bort henne och hon börjar betee sig felaktikt så säg till henne direkt och sen ge en ny chans att göra rätt.

- Man ska ju inte vara dum men konsekvent. tjatar



Jag tror att många av alla "hundbitchar" som finns överallt kommer från att man viftat bort problemet och bara låtit dem hålla på för att de "bara är valpar/det är inte så farligt" eller för att "det bara är en fas". Jag tror inte att hundar föds som bitchar, utan att de skapas. Visst, vissa har lättare för att bli det, det är självklart.



Tycker att det är intressant att många lägger mkt fokus på att hunden ska vara bäst på tävlingsplan men till vardags för den "betee sig".

Tycker DU ska ha en guldstjärna för att du tar tag i detta och bara inte accepterar och tänker "Jaja, jag hade otur. Jag fick en bitch."



Att många hundar är värre när de är kopplade tror jag också beror på att man tränar dem mer när de är lösa att de inte får göra si och så och att de inte får springa fram till den och den bla bla bla. När de är kopplade så håller man bara emot i kopplet (för det är ju bekvämt och inte lika jobbigt) när de vill fram till en annan hund och när de inte får det då börjar de otrevliga sidorna ofta komma fram sakta men säkert.

- Hade hunden varit lös så hade man pockat på uppmärksamhet och belönat kontakt/att hunden sitter kvar vid en och verkligen förstärkt positiva beteenden.

- Är du med? Många blir lata när de har hunden kopplad och glömmer att belöna ett bra beteende bara för att de har bekvämlighetssnöret på sig.



Klart hunden går bättre ihop med hundar när den är lös - där har man ju lagt mer krut och förstärkt bra beteende.



Gud va jag babblar! Är så mkt jag vill skriva men det kommer ju ta en evighet. :P



Att skvallerträna är nåt jag gjort med alla mina hundar och det funkar kanon. De har aldrig haft problem med hundar och det är aldrig nåt konstigt med nya hundar. =)



MVH Helena =)

2010-06-13 @ 22:16:30
URL: http://www.nogg.se/helenaholm
Postat av: Ullis, Diesel, Maq o Tim

Bra skrivet av er båda- jag håller med i mångt o mycket. Tror starkt på att säga till redan när tanken kommit i huvudet på dem- innan de agerar. När man har bc(o troligen även andra kvicka raser) är förutseende ett nyckelord Tycker även att ide´n om bara korta möten med din tillåtelse låter mkt vettig :)

2010-06-13 @ 23:00:55
URL: http://www.dengrymmes.cybersite.se
Postat av: Ullis, Diesel, Maq o Tim

Grattis till dagens fina resultat!

2010-06-13 @ 23:03:57
URL: http://www.dengrymmes.cybersite.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0