Sommarkväll

Efter middagen gick vi ner till sjön för att ta en kvällsbad, det har verkligen varit en sådan där underbar sommarkväll som man kan leva på länge.


Celine och bästa kompisen letar små grodor, Mika spanar ut över vattnet.


Jag tar en simtur med de mest badglada hundarna, Mika och Lova.


Mika är mer i vattnet än på land.


Celine är betydligt modigare och tuffare i vattnet i år än förra året.


Hela gänget


Såhär ser flocken ut just nu.

Joker
är 12 år och ganska pigg trots en del krämpor. Saga är 1 år och mer vild än tam, samtidigt en mysig och go tjej. Mika är tre veckor äldre än Saga och de två är helt oskiljaktiga. Till en början var vi restriktiva med att låta dem leka med tanke på skaderisken, det visade sig senare vara en onödig oro då hon är försiktig och har hur kul som helst med Saga. Att ha två så jämngamla hundar ser jag numera bara som en fördel, iallafall om man inte behöver aktivera och träna båda två själv. Lova är 8 år, i sällskap med de två yngre känns hon äldre än vad hon faktiskt är, hon leker inte särskilt mycket utan vill mest hålla ordning på de andra och följer Rikard vart han än går.

Uppgradering av tävlingsutrustningen

Snart väntar en intensiv tävlingsperiod, på onsdag åker vi till Gotland där det väntar tre dagars tävlande, sedan hinner vi bara hem en dag och packa om innan vi åker vidare mot Skutskär, efter fyra dagars tävlande där far vi vidare mot Fagersta. Sedan väntar en veckas vila innan det är dags för Borås. Vi kände att det var dags att satsa på lite nya saker, vårt tält hade inte en hel dragkedja och flera pinnar var krökta, så ett nytt sådant har införskaffats. Idag var vi även till Granngården och köpte nät att ha runt husbilen, en bit tänkte vi även ha till tävlingstältet. Nu är vi redo!


Midsommarhelgen

Nu är vi nyss hemkomna efter en långhelg vid sommarstugan. I sol och regn har vi dansat runt på leriga gräsmattor, ätit gott och bara tagit det lugnt.


Midsommarstången


Lunch...


...och fika.

Midsommar-Mika


Vi försökte ta snygga midsommarfoton, alla var väl inte lika lyckade...


...efter några hundra försök lyckades vi dock hyfsat.

Nu laddar vi för tre dagars arbete sedan bär det av till Gotland.

Saknar!

Idag jobbar jag sista dagen innan midsommarledigheten, men det är inte just det jag längtar mest efter just nu, utan det är efter att få träffa Celine. Ända sedan i fredags har hon varit iväg på semester med sin mormor och morfar och de har besökt bland annat Gränna, Borås och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Ikväll kommer vi att sammanstråla vid sommarstugan och stanna där tillsammans över helgen.


Midsommar förra året, hoppas vi får sol även i år!

Nya skorJag har knäppa fötter som alltid drabbas av skavsår, dessutom får jag lätt problem med ryggen och kan inte gå länge eller ofta i hårda och platta skor, därför är fotbollsskor inte det bästa alternativet. Nu när Mikas agilitydebut närmar sig tyckte Rikard att jag behövde ett par bra skor att springa i. I present fick jag därför dessa! Det är terränglöpningsskor och jag provsprang i dem nu ikväll och de kändes riktigt bra, både på foten och mot underlaget.

SM är över.

Så var SM över för denna gång. Visst är det skönt att ha så nära som vi har haft, men den riktiga SM-känslan har inte velat infinna sig ordentligt i år. Kanske beror det på att vi bor hemma? Kanske för att jag inte alls var på tävlingsplatsen i fredags och deltog i veterinärbesiktning, invigning och parad?

Vädret idag har varit helt bedrövligt, bara en massa regn. Lova låg femma efter gårdagens lopp och startade således bland de sista hundarna. Efter gårdagens avhopp från balansen kände Rikard att de var lite osynkade och var ganska orolig över hur hon skulle göra i denna agilityklassen. Hon har varit lite av en fuskare på kontaktfälten, men det har gått att hålla dem i schack. Även om hon långt ifrån alltid gör "som hon ska" så brukar hon oftast vara på så att hon slipper fel. Fram tills nu. Senaste tiden har hon varit en notorisk kontaktfältshoppare och det retliga är förstås att hon på träning alltid gör skolboksexempel på balansbommen. Med andra ord är det svårt att komma åt henne, särskilt när det har varit landslagsuttagningar, lagtävlingar och som nu, SM. Inte riktigt läge att göra om och göra rätt. Femte hindret idag var balansbommen och mycket riktigt gör hon ett avhopp. Rikard tappar fokus och motivation och diskar sig senare på fel tunnelingång.

Vi packade ganska snabbt ihop och åkte hemåt, egentligen hade jag velat stanna och se de andra finalerna, men då var jag redan genomblöt och kall, så att följa förtsättningen via datorn hemma lockade mer.

SM i agility dag 1

Då var första dagen av årets SM avklarat. Jag hade räknat med dåligt väder och kom till tävlingsplatsen i raggsockar och gummistövlar, i väskan hade jag dessutom packat ner både vantar, mössa och långkalsonger, inte tänkte jag riskera att sitta och frysa i elva grader och regn inte. "Tyvärr" passade min utrustning inte alls, ett par sandaler och shorts hade jag haft mycket större användning av... Nu fick jag gå barfota och vika upp jeansen för att inte svettas ihjäl. Imorgon säger prognosen iallafall regn, men jag kommer nog att gardera mig för alla typer av väder ändå.Resultatmässigt började det riktigt dåligt för Rikard och Lova, agilitylagklass gick först och de fick en femma på balansen sedan slalomfel i slutet, Rikard tog då tillbaka och gjorde bara om sista porten, tydligen hade hon gått ur ännu tidigare och alltså inte gjort alla portar innan de fortsatte så det blev en disk. Ina nollade i laget, Erik fick 15 fel och Gina diskade sig också, så totalt sett var laget helt borta. Jag kan tycka att lagklassbanan för smallhundarna var onödigt svår, inte ett enda lag kom runt felfritt vad jag vet och många lag diskade bort sig helt vilket känns lite trist inför morgondagens final. Ett par timmar senare var det dags för individuella hoppklassen för Lova, bortglömd var dagens dåliga insats och nu gällde det att ladda om. Banan visade sig vara ganska enkel, vilket genererade i många felfria ekipage och inför morgondagen kan vad som helst hända. Lova ligger på femte plats, med en halv sekund snabbare tid och hon hade legat tvåa istället så det är tight med tiderna och kommer att bli ruskigt spännande i finalen.


Kalas och SM-invigning.

Idag har Celine varit på barnkalas igen, det är verkligen födelsedagstider under våren och sommaren.Jag har mest ägnat mig åt att fixa hemma och packa kläder och leksaker tillCeline som åker med sin mormor och morfar på semester och är borta ända fram till midsommar. 

Rikard har varit två vändor i Sörenstorp för veterinärbesiktning och invigning av SM i agility. Nu väntar en spännande helg, hoppas att det går lika bra som förra året!

Vallat igen!

Idag har vi vallat igen. Wow! Andra gången den här veckan! Jag har fått kontakt med en person som har får här i vår kommun som jag ska få möjlighet att valla på och idag var vi där för första gången. Det känns kanon att kunna valla lite oftare nu när de finns så nära. Idag kände vi mest på fåren, tränade lite flanker och jag försökte mig på fösningen som just nu känns svårast. Mika vill så gärna gå upp och runda så hon tenderar hela tiden att glida lite istället för att gå rakt på. Fåren hade dessutom rejält drag mot hörnan där grinden var vilket inte gjorde det lättare. Överlag är jag nöjd, vi stod på helt egna ben och klarade oss ganska bra tycker jag.


Lydnad var det ja.

Det var ett tag sedan vi tränade lydnad "på riktigt" Fokus har legat på annat, det har faktiskt varit lite dåligt med hundträning överhuvudtaget en tid. Jag är nog lite av en periodare och går in till 110% för en sak när jag har lust och vill, däremellan kan det var kortare eller längre perioder med mindre aktiviteter. Mika är som tur var en cool hund och går inte alls i taket av ett par lugna dagar. Nu har jag dock anmält till två lydnadsklass 3 tävlingar och det betyder att jag får en spark i baken att sätta igång igen. Två moment är det som vi behöver lägga extra mycket fokus på, vittringen och rutan. De andra är kanske inte prickfria men känns helt okej och ska "bara" putsas på.

Vittringen har varit lite knölig, det började ganska bra och jag fick till säkra och bra markeringar på rätt pinne i princip jämt. När vi sedan skulle gå över till gripanden som jag trodde skulle bli jättelätt med en apporteringsglad hund kom problemen. Hon blev lite tveksam och smakade bara lite på pinnen, jag i all iver peppade henne med "ta den" och då grep hon förstås. Det tokiga blev att hon väntade på bekräftelsen från mig, när den sedan uteblev kom osäkerheten och hon trodde att hon markerade fel pinne och letade bland de andra alternativt blev helt passiv. Jag fattar ju i efterhand att jag förstörde för henne genom att blanda mig i för mycket. Tyvärr gick det så långt att hon blev ovillig att ens söka bland pinnarna och tyckte att momentet mest var jobbigt. Jag bestämde mig då för att byta ut godisbelöningen mot leksak för att höja hennes motivation och aktivitetsnivå. Jag räknade med att jag tog en viss risk att hon skulle glömma näsan och bara plocka om jag busade upp henne för mycket, men eftersom vi kommit till lite av en återvändsgränd och jag visste att hon tidigare visat på god sökförmåga så chansade jag. Som tur var verkar de ha lyckats rätt bra. Nu lägger jag ut 5-6 pinnar och sitter med leksak ungefär en meter ifrån dem, sedan idkar vi byteshandel. Några enstaka gånger har hon tagit fel, det har jag bara ignorerat och gjort om och trots leksaker tycker jag att hon håller god koncentration och lugn. Nu har vi lång väg kvar innan vi är färdiga tävlingsmässigt, men vi kämpar på.

Rutan är rena lotteriet med Mika, ibland gör hon den helt klockrent, ibland hamnar hon heltokigt. Hon har en (o)vana att behöva 2-3 försök på sig innan hon hittar mitten av rutan, problemet är ju att man bara har ett försök på sig på tävling, flyttar jag sedan runt rutan är det lite av samma sak, hon har svårt att hitta den på långa avstånd vid första skicket. En annan sak är att hon gärna själv bedömmer när hon tycker att hon är i rutan, oftast har hon rätt och stannar fint i mitten, lägger jag då med lite timing på ett stanna så ser det ju iallafall ut som att hon går på mitt kommando. Problemet blir ju om hon stannar lite för kort till exempel. Jag hade önskat att hon sprang rakt ut från mig och fortsatte tills jag sa stopp. Som sagt, rutan kan lika gärna bli en 10-poängare som en nolla känns det som just nu.


En dag på sjönIdag har jag jobbat hela dagen på Östersjön, L och några klasskamrater åkte tillsammans till Mariehamn och vi har haft en helmysig dag och frossat i en god lunchbuffé. Enda nackdelen när det finns så mycket mat att välja på är att man äter så mycket att man knappt får i sig någon efterrätt. "Lite" lyckades jag dock peta i mig ;)Några obligatoriska kryssningsingredienser hann vi även med...


...spelautomater.


...taxfree shopping, jag köpte bland annat två favoritparfymer.


...och finskt dansband ;)Fjärilsfrukost


Lyxfrukost ute i solen.

Precis som förra året bjöd Celines förskola in till frukost i samband med att de släpper ut fjärilar som de har "fött upp" under våren. En trevlig och lite mysig tillställning. Vi följde med både Rikard och jag, nu är det dock dags att ge sig iväg till jobbet.


En fjäril landade på Rikards ben.

Födelsedag i fårhagen

Idag, direkt efter jobbet som bestod av mysigt picnic i Wasaparken, åkte vi till Malin och Niklas för att valla med Mika. Det har inte blivit av sedan kursen vi gick för nästan en månad sedan, trots att jag vill och har höga ambitioner rinner dagarna och vallningstillfällena iväg. Jag inser att jag aktivt måste agera och prioritera vallningen för att få ordning på kontinuiteten.För regelbunden träning är precis vad vi behöver, det märks så väl när uppehållen blir för långa att både jag och Mika tappar massor och glömmer bort, vilket innebär att vi måste backa en del i träningen och lagom tills vi har tränat färdigt är vi tillbaka ungefär där vi slutade gången innan... Nu körde vi två pass, det första kände inte alls bra och jag var riktigt ringrostig, efter lite pepptalk och vila kändes det bättre och Mika gjorde en hel del bra saker, nu gäller det bara att hålla igång det här!

Apropå min födelsedag som faktiskt är idag så har det här med gratulationer nått en helt ny dimension i och med facebook, aldrig har jag fått så många gratulationer tidigare. Själva firande spar vi till en senare tillfälle, jag har haft en jättebra födelsedag ändå och fått flera fina presenter av Rikard och Celine.

Tävlingen dag 1

Idag har vi avverkat första dagen av två på hemmaklubben Bro-Håbo BK. Vi har haft kanonväder, strålande sol och närmare 30 grader hela dagen, kanske inte optimalt för hundarna, men jag älskar värme och klagar aldrig. Regn däremot är jag gärna utan. Tidsplanen vi hade höll bra och jag tror att de flesta var nöjda, hörda inga klagomål iallafall och då får man väl räkna med att det mesta var till belåtenhet.Celine har varit med nästan hela dagen och varit så duktig och självgående. Imorse när vi fixade fram alla saker värme hon upp genom att sjunga i mikrofonen, sedan har hon lekt och minglat runt hela dagen, det märks så väl att hon mer eller mindre är uppväxt på agilitybanan och framförallt vår egen klubb.

Resultaten för Rikard och Lova har tyvärr lyst med sin frånvaro, i agilityklassen diskade Rikard henne genom att ta om hinder och i hoppklassen blev det strul i slalomen. Imorgon är det nya chanser och nya tag som gäller!

Förberedelser inför helgen

I helgen har vi agilitytävlingar både lördag och söndag på hemmaklubben Bro-Håbo BK. Jag är tävlingsledare och nu när det bara är ett par dagar kvar börjar det kännas lite stressigt, egentligen har vi nog allt under kontroll och idag fixade jag de sista priserna och domargåvorna, men ändå är den där jobbiga känslan av att man har glömt eller missat något där hela tiden. Vi är inte så många aktiva inom agilityn på klubben, men som tur är så är vi ett bra team som hjälps åt och fixar allt. 

En sak jag funderade på nu när jag håller på att fixa med priserna till tävlingen. Vad uppskattar ni att vinna? Givetvis snackar vi rimliga saker, alla vill säkert vinna utlandresor och nya bilar typ ;) Är saker till hunden bra? Eller till er själv? Hundmat? Välja själv från bord eller bli tilldelad? Är rosett eller pokal viktigt i klass 3? Om inte, vad skulle ni föredra istället?

Första doppet!Idag har Celine badat i sjön för första gången i år, hundarna begick badpremiär betydligt tidigare, själv håller jag mig på land tills temperaturen har stigit ett par grader till.

NationaldagenHela eftermiddagen har spenderats hemma hos vänner, barnen har lekt och vi vuxna njutit av sol och glass på altanen, en måndag när den är som bäst! Som en bonus är jag ledig imorgon också, men har en massa saker jag måste ta tag i och uträtta, på onsdag är det jobb igen, sista skolveckan innan sommarlovet.

Saga tränar agility

Det blir inte så mycket Sagauppdateringar här eftersom det är Rikards hund och han tränar och fixar mest med henne. Många frågar dock om henne och är nyfikna och jag kan tala om att vi allihopa är helnöjda med denna lilla glädjespridare. Hon är alltid pigg och glad, svansen viftar jämt och hon har alltid nya bus pågång. Igår när vi var och tränade filmade jag några klipp på henne och satte ihop till en liten film.


Uppflyttad till Freestyle klass 3

Idag har vi varit på Tyresö HU och deras freestyletävling. I PM:et såg det ut som att vi skulle bli kvar på tävlingen ganska många timmar, men väl på plats visade det sig att det var massor av strykningar, i klass 1 kom 4 av 18 anmälda till start. I klass 2 kom hälften av de anmälda och jag startade sist som nummer 4. Innan vi gick in kändes allt bra, men när vi väl körde igång programmet verkade Mika ha tankarna någon helt annan stans och det känes lite ovant då hon normalt sett är samarbetsvillig och fokuserad. Jag funderar på om det kan vara löp på gång, hon har kissat väldigt ofta och mycket senaste veckan och verkat lite flummig i huvudet. Tyvärr tappade jag själv lite fokus när hon nosade i några rörelser och kände att jag glömde bort att slappna av och köra på mina egna rörelser. Vi kom sist (eller fyra låter ju lite bättre, hehe...) men fick poäng nog för uppflyttning till klass 3. Till mitt "försvar" vill jag säga att alla i klass 2 var väldigt duktiga och hade rent teknisk betydligt svårare program än vi. Jag har lagt tid på att få ihop ett glatt och underhållande program men kanske gjorde ett misstag genom att göra det "för lätt". Nu satsar vi på klass 3 och då ska jag lära in lite nya rörelser och trix och höja svårighetsgraden, för det kommer nog att krävas för att vi ska få certen och förhoppningsvis ett championat.

Det blev strul med musiken som först inte ville starta, sedan kom den igång och då missade Rikard att filma lite i början. Skratta inte ihjäl er nu ;p


Lördag
Vi har haft en härlig lördag, vädret har varit kanonbra och hela eftermiddagen har vi varit på klubben och tränat med kompisar. Jag passade på att köra igenom mitt Freestyleprogram några gånger, sedan blev det bara agility.Mika fick köra upp till tio hinder i följd på mediumhöjd och skötte sig så fint. Hon är jätterolig att köra, följsam, lyhörd och explosiv. Hon känner av och tappar aldrig huvudet utan det känns som att hon verkligen anstränger sig för att förstå och göra rätt. Sedan blir det förstås en del missförstånd iallafall, men de allra flesta misstagen får jag själv ta på mig.Idag har vi även ätit årets första svenska jordgubbar, jättegoda även om jag inte kände någon större skillnad mot de från Belgien (?) som jag åt igår.


Efter träningen åkte vi allihopa hem till oss och grillade, tio hundar (9 shelties + Mika) och tre barn var på plats, man skulle kunna tro att det var kaos och fullt ös, men det var förvånansvärt lugnt och sansat.

FredagLunch i centrum, bus i lekpark och shopping. Bra fredag.

RSS 2.0