Mikas och mina mål 2012

Det är så svårt att sia om hur nästa år kommer att bli, framförallt hoppas jag på att Mika även i fortsättningen ska vara en frisk och hel, med samma glada och arbetsvilliga temperament. Utöver att vi ska ha ett roligt år ihop har jag försökt sammanfatta det lite mer detaljerat gren för gren.

Agility - Min motivation för agilityn har gått lite upp och ner och jag har nog inte riktigt känt mig 100% laddad. Mika däremot är alltid på gränsen till överladdad och tycker nog att vi kunde ägna oss enbart åt att rusa runt på banan. Nästa år, eller framförallt från sommaren och framåt ska vi satsa mer, jag tror vi kan fixa en uppflyttning till klass 3 i både hopp- och agilityklass och där får ni se upp ;)

Lydnad - Målet var ett championat och där är vi, ska vi ha chansen att satsa mot högre mål som t.ex. SM måste vi finslipa och kanske till och med träna om en del moment för att det ska hålla. Jag är lite kluven, min erfarenhet från förra året säger mig att jag inte kan hålla igång mer än två, max tre grenar åt gången, kanske får lydnaden ligga lite på hyllan detta år till förmån för annat?

Spår - Blev det ju ingenting av alls förra året, men jag har inte alls gett upp utan känner mig mycket motiverad. En apellklass till försommaren och uppflyttning till högre innan året är slut känns rimligt.

Vallning - Jag vill, jag vågar, jag kan. Det får bli mitt manta i hagen nästa år. Mika är en pärla och jag är en sopa, någonstans kanske vi kan mötas på vägen och iallafall fixa godkänd vallhund.

Freestyle och HtM - Freestyle är nog som sagt inte riktigt min grej, kanske gör vi någon start om vi ändå är på plats, men fokus kommer mer att ligga på heelwork. Jag tror på en uppflyttning till klass 3 och hoppas på poäng nog för en SM-start.

Personligt - De tre F:n kommer att prägla detta år för mig personligen. Föda barn, fylla trettio och komma i fin fysisk form inför tävlingssäsongen.

Caribia

Imorse kom vi hem efter ett par dagar i Åbo där vi bodde på hotell Caribia, ett SPA med äventyrsbad typ. Efter en hotellvistelse kan man ju tycka att man borde vara utvilad och pigg, så känns det dessvärre inte och både Celine och jag la oss en stund på förmiddagen för att vakna nästan tre timmar senare...


Celine träffade en smurf på båten.


Bollhavet


I poolen, sisådär 5 timmar om dagen...

JulaftonJulafton kom och gick som vanligt väldigt fort, flera veckors uppladdning och förberedelse så är det bara över på några timmar. Celine var i full gång hela dagen och somnade inte förrens efter 23.00, men även då var det svårt att sluta leka med alla nya saker.Tomten kom förstås på besök även i år. Celine var riktigt uppspelt, tog glatt emot presenterna och kramade tomten innan han gick vidare. Hon observerade dock att morfar saknades i soffan under tiden tomten var på besök men köpte utan vidare frågor vår förklaring. Morfar berättade sedan när han kom tillbaka att han mött tomten i dörren och då såg Celine nöjd ut. Nästa år får vi kanske hyra in en tomte? ;)Imorse sov hon till halv tio, har nog inte hänt de senaste tre åren och det första hon gjorde var att gå upp och fortsätta att leka med alla presenter.

God Jul!

    

Med bara ett par minuter kvar till tolvslaget och självaste julafton har vi hunnit fixa alla förberedelser inför morgondagen. Bordet är dukat, klapparna väntar under granen och julstrumpan är fylld. Att vi dessutom har hunnit bättringsmåla trappan, dammsugit och torkat golven på alla tre våningsplanen, bakat kakor, tränat hundarna, badat Joker, bäddat rent i sängarna och slagit in alla julklappar gör att jag utan större svårigheter antagligen somnar i samma sekund som jag lägger huvudet på kudden. God jul!


Fina uppfödaren och bästa kullkompisen!

På mässan för två veckor sedan kom uppfödre Britt för att titta på Mika som tävlade Freestyle SM, med sig hade hon en present i form av ett presentkort på en privatlektion i lydnad hos en instruktör. Så roligt och nyttigt! Så fort vädret tillåter ska vi använda det och slipa våra kunskaper.Idag när jag kom hem låg ett paket i brevlådan, det var Ullis som har kullbrorsan Tim som skickat en jättefin T-shirt, jättekul!Tack snälla ni! <3


Hur gick det med målen för 2011?

Året är ju inte riktigt slut, än återstår några veckor och vi har en lydnadstävling kvar på annandag jul, sedan kan vi lägga 2011 bakom oss, men redan nu tänkte jag titta tillbaka på våra mål och se vad vi uppfyllt och vad som får flytta med till nästa års mål.

I December 2010 skrev jag;
Lydnad - Just nu tränar vi på momenten i klass 2 och jag hoppas på en start i mars, lite beroende på hur träningen går. Ett LP i tvåan har jag tänkt mig och ett förstapris i lydnadsklass 3 borde vi hinna få till tycker jag. Det långsiktiga målet är att Mika ska bli lydnadschampion, när vi är där beror till stor del på hur mycket tid vi lägger på de nedanstående målen.

Här står vi nu;
Lydnaden har vi lagt otroligt mycket tid på, det är den grenen vi har satsats mest på under året och som jag har haft störst motivation till. Det har givit utdelning, Mika fixade ett LP i tvåan, klass 3 startade vi bara en gång med ett förstapris som resultat innan vi gick direkt på eliten. Det började lite knackigt med tre tävlingar där vi nollade vittringen, sedan ordnade det upp sig, tre förstapris rullade in och championatet var vårt!

I December 2010 skrev jag;
Bruks - Ett område jag är helt ny på. Jag har anmält oss till en apellkurs i spår under våren och planerar en debut i maj-juni. Det är svårt att hitta tävlingar som inte krockar med andra aktiviteter, men har får jag helt enkelt prioritera för att få till det. Målet här är en uppflyttning till lägre klass i år, åtminstone.

Här står vi nu;
Vi fick ställa in spårkursen då flera tillfällen låg på helger och vi inte kunde vara med på något av dem. Jag hade tänkt att komma igång med träningen själv men det blev inte många tillfällen i spåret. Jag är fortfarande sugen på att komma igång och har tänkt mig en start till försommaren.

I December 2010 skrev jag;
Vallning - Får! Jag måste få tillgång till får att träna på regelbundet inom rimligt avstånd. Till hösten räknar jag kallt med att kunna gå ett VP och innan året är slut ska jag ha en godkänd vallhund. Punkt.

Här står vi nu;
Kanske största besvikelsen när jag ser tillbaka på året, jag ville så himla gärna gå ett VP under året och få Mika till godkänd vallhund, men framförallt träningsbristen har gjort det omöjligt. Vi har dock kursat flitigt under året och tänker inte ge oss. Nästa år fixar vi det!

I December 2010 skrev jag;
Agility - Mika blir 18 månader den första augusti, målen här är lite oklara. Jag säger såhär, vi siktar på att starta och komma ut på tävlingsbanorna under 2011. Resultatmål saknas just nu.

Här står vi nu;
Mika gjorde sin officiella debut i mitten av augusti och tog under september månad fem vinster med uppflyttning till hoppklass 2 och en pinne kvar i agilityklass 1. Hon har känts lite ojämn på agilityplan, alltid villig att springa, ibland hur lyhörd och fin som helst men emellanåt svår att styra och hålla kontakten med. Sedan ett tag tillbaka har vi en liten agilitypaus, jag kände att både Mika och jag behövde det, men vi har anmält oss till ridhusträning fråpn och med januari så snart testar vi nog att sätta igång igen.

I December 2010 skrev jag;
Övrigt - Mika ska HD-röntgas, mentalbeskrivas och vi ska ha ett fantastiskt roligt år ihop!

Här står vi nu;
Här kan vi konstatera att vi satt full pott. Mika har röntgats med grad A, hon har genomfört ett MH som jag är mycket stolt över och roligt på vägen, det har vi verkligen haft!

Nästa års mål kommer jag att skriva ner mer detaljerat och publicera här innan året är slut.

SM i Freestyle och funderingar om framtiden

Idag gick SM i freestyle på Stockholms hundmässa. Vi var på plats vid 8.00 och började med anmälan och banvandring. Först var det en liten invigning sedan började Heelwork to music-ekipagen. Vann gjorde en jätteduktig bordercollie, men även aussien på andraplatsen gjorde ett bra program tycker jag. Det känns betydligt svårare att imponera och fånga publikens intresse med HtM, det är inte lika showigt och blir lätt "tråkigt" tycker jag. 
Vi hade startnummer 15 i freestylen och med andra ord ganska gott om tid på oss innan det var vår tur. Mika kändes lika laddad som vanligt och lite "på tårna". Jag var väldigt nervös innan, mest för att det kändes som att vi hade ett så dåligt program och inte var tillräckligt förberedda. Mattan visade sig ganska snabbt vara ett problem för Mika precis som jag misstänkte innan och både snurrarna och hoppen i mitten samt springandet på slutet vart tokigt då hon inte klarade av att släppa på. Jag visste ju om att det kunde bli problem, hade jag haft lite bättre framförhållning hade jag förstås tränat in något annat istället för de rörelserna som var anpassade för gräsunderlag.


(Filmaren missade tyvärr lite i början...)

Vi slutade på 6:e plats, ynka 0,04 poäng från att ta oss upp en placering och därmed få deltaga på prisutdelningen. Totalta resultatlistan finns här.
Vann gjorde pumin Zing, tvåa kom borderterrien Rut och på tredje plats en aussie som heter Zolo, alla jätteduktiga och säkert med mer rutin än oss. Mika debuterade i klass 1 i april, gjorde sedan en start i klass 2 i somras innan vi åkte till Boden i augusti och plockade hem tre cert i klass 3 och därmed championatet. Därefter har vi bara tävlat freestyle en gång och det var på Mälarös tävling i oktober. Särskilt mycket erfarenhet sitter vi med andra ord inte på.

Nu funderar jag på hur vi ska gå vidare, att vi tävlade SM var egentligen för att vi halkade in lite på ett bananskal och inget mål jag satt upp. Jag passar nog inte i den här sporten, känner mig oftast obekväm och felplacerad. Jag har tävlar Heelwork en gång och det kändes mycket mera rätt och "jag", så nästa år får det nog bli så att vi satsar mer på det och kanske finns en SM-plats där inför nästa år på önskelistan istället :)

SM i Freestyle i helgen!

I helgen går Stockholms hundmässan av stapeln i Älvsjö. Jag har nog varit där (eller hoppade vi över förra?) de senaste 12 åren, de flesta gångerna tävlandes agility. Numera kör de inga agilitytävlingar och mitt intresse för mässan har svalnat då den till största del består av utställningar och försäljning.
I år är det dock annorlunda för oss, Mika och jag ska nämligen tävla SM i freestyle på söndag. Jag känner mig inte särskilt väl förberedd, mest för att vi inte tränat tillräckligt, men också för att jag är rädd att det hala underlaget kommer ställa till det för oss då vi har en del fartiga delar i programmet. Hade jag haft tid skulle jag ha tagit bort dem och ersatt med mer lämpade rörelser, men eftersom så mycket tid och fokus legat på lydnaden under senhösten har det inte blivit av, så vi kör på vårt gamla program och förlitar oss på att det sitter i ryggmärgen ;)
Startlistorna är utlagda och vi fick nummer 15, perfekt att få sent nummer!

Imorgon är jag ledig, det ska varvas med freestyleträning, lussekattsbak och fix i tvättstugan/badrummet, vi håller nämligen på att kaklar där. Inga problem att fördiva tiden här inte.


Foton från lydnadsprovet

Malin Tångring tog en hel massa foton på mig och Mika i lördags, jättekul då jag har väldigt få bilder "in action", vanliga tillfixade och uppställda bilder har jag massor på hundarna, men nästan inga från träning och tävling.

Här är några av dem;

        

LYDNADSCHAMPION!


LP1 2 SE LCh SE FreeCh Away to me Mika

Igår kväll, direkt efter jobbet, tog vi husbilen och åkte mot Österåkers BK, på vägen käkade vi middag och stannade och handla lite. Jag skulle tävla Lucia Cup precis som förra året och de har som tradition att börja väldigt tidigt. Vid 07.00 var det anmälan och istället för att kliva upp 05.00 kunde jag sova en 1,5 timme längre genom att vi övernattade på klubbens parkering.I elitklassen var det 12 startande och vi drog nummer 10. Först genomfördes gruppmomenten, Mika var lite för uppe i varv vilket ofta visar sig genom att hon är något orolig. Vi fick 9.5 på sittandet och 9 på platsliggningen. Det känns såklart lite trist att inte få öppna upp med tior, men själva poängavdraget var för oss inte så himla stort. Jag gick tillbaka till husbilen, värme mig och käkade frukost.
Fria följet gav oss en 8:a med de vanliga kommentarerna, tränger och ngt sent sitt.
Dumrutan gick bra bortsett från dessa trängningar då som blev särskilt tydliga i vinklarna, 9 poäng.
Inkallningen kändes helt okej, jag missbedömnde platsen för läggandet lite då jag tittade på fel sågspånshög med fick bara kommentaren snett sitt och 8.5 poäng.
Rutan som har visat sig vara lite av ett lotteri för oss gick inte så bra idag. Jag blir inte riktigt klok på det och skulle nog generellt säga att det är ett av hennes bästa moment, men ibland slår det lite slint. Hon gjorde ett fint konskick, men sedan stack hon fel och jag fick ställa henne och skicka om flera gånger innan hon hittade rätt. Som tur var är Mika ganska lätt att dirigera om och jag gav mig sjutton på att lyckas. Slutet gick bra och vi belönades med en kanske inte fyllt så välförtjänt 7:a.
Apporteringen drog vi vänster på och hon gjorde den klockrent, 10:a.
Hopp-apport gav även den 10 poäng.
Vittringen låg i ring, Mika gick glatt ut och plockade rätt, en 10:a även där. Det känns verkligen som att det har lossnat, så himla skönt!
Slutligen var det fjärren, verkligen inte den bästa vi har gjort, jag fick ge ett dk på ett sättande och hon kändes inte så distinkt i skiftena, men fick ändå 8 poäng.

Jag hade haft ett öga på poängen och sett att vi fått en 7:a som sämst och kunde med ganska enkel matematik räkna ut att vi fixat förstapriset och därmed lydnadschampionatet! Så himla kul att få ta det exakt ett år efter debuten, dessutom på samma klubb! På prisutdelningen visade det sig att många fått förstapris och ju längre upp i resultatlistan de kom utan att ropa upp mig desto mer fundersam blev jag, slutligen visade det sig att vi vunnit hela klassen på 281.5 poäng! Tävlingen var som sagt en cup med final imorgon, vi ska dock inte åka dit då så min plats gick vidare till tvåan.


Det firades med championattårta från Richards föräldrar.

1 December

Idag är det första december och som Celine har väntat på denna dag. Kalendrarna har stått redo i säkert en vecka och hon har tålmodigt väntat. I år har hon en Hello Kitty kalender med småsaker i och en chokladkalender. Richard och jag delar på en triss-kalender. Kanske är vi rika till jul och inte fattiga efter all julklappsshopping som man vanligvis är ;)


RSS 2.0